Filteri

Filter goriva

 1. Funkcija: Glavna funkcija filtera goriva je filtriranje goriva kako bi se uklonile čestice, prljavština i druge nečistoće koje se mogu naći u gorivu. Time se sprječava začepljenje i oštećenje osjetljivih dijelova sistema goriva poput injektora i pumpe za gorivo.

 2. Lokacija: Filter goriva se obično nalazi između spremnika goriva i motora. U nekim vozilima, posebno novijim modelima, filter goriva može biti integriran u spremnik goriva.

 3. Vrste: Postoje različite vrste filtera goriva, uključujući filtere s jednim ili više slojeva filtracije. Filteri mogu biti izrađeni od različitih materijala poput papira, sintetičkih vlakana ili metala.

 4. Zamjena: Filter goriva treba redovno mijenjati prema preporukama proizvođača vozila ili prema uputama održavanja. Uobičajeno je da se filteri goriva mijenjaju svakih 20.000 do 30.000 kilometara vožnje, ali to može varirati ovisno o uslovima vožnje i vrsti goriva koje koristite.

 5. Simptomi problema: Začepljen ili zaprljan filter goriva može rezultirati različitim problemima s motorom, uključujući smanjenje snage, nepravilan rad motora, poteškoće pri pokretanju vozila ili čak potpuno zaustavljanje motora.

Filter Ulja

 1. Funkcija: Glavna funkcija filtera ulja je filtriranje motornog ulja kako bi se uklonile nečistoće, metalni otpad, čestice prašine i drugi kontaminanti koji se akumuliraju tijekom rada motora. Čisti motori bolje rade i imaju duži vijek trajanja.

 2. Lokacija: Filter ulja obično se nalazi na putu protoka ulja između spremnika ulja i motora. U većini vozila, filter ulja lahko je dostupan i zamjenjiv tijekom redovnog održavanja.

 3. Vrste: Postoje različite vrste filtera ulja, uključujući konvencionalne filtere ulja s papirnatim ili sintetičkim elementima, kao i modernije filtere ulja visoke učinkovitosti koji koriste napredne materijale filtracije.

 4. Zamjena: Filter ulja treba redovno mijenjati prema preporukama proizvođača vozila ili prema rasporedu održavanja. Uobičajeno je da se filter ulja mijenja svakih 8.000 do 12.000 kilometara vožnje, ali to može varirati ovisno o uvjetima vožnje i specifikacijama vozila.

 5. Važnost: Filter ulja je ključan za zadržavanje čistoće motornog ulja i sprječavanje oštećenja motora. Nepravilno održavanje filtera ulja može dovesti do nakupljanja nečistoća u motoru, smanjenja performansi i čak kvara motora.

Filter vazduha

 1. Funkcija: Glavna funkcija filtera zraka je filtriranje zraka koji ulazi u motor kako bi se uklonile nečistoće, prašina, insekti i ostali kontaminanti. Čisti zrak je ključan za optimalno sagorijevanje goriva i osiguravanje visoke učinkovitosti motora.

 2. Lokacija: Filter zraka obično se nalazi iznad ili pored motora, unutar kućišta filtera koje ga štiti od vanjskih elemenata. U nekim vozilima, filter zraka može se nalaziti i unutar motornog prostora, ali uvijek je dizajniran da bude lako dostupan za zamjenu.

 3. Vrste: Postoje različite vrste filtera zraka, uključujući papirnate, sintetičke, spužvaste i uljne filtre. Svaka vrsta filtera ima svoje prednosti i može biti prikladna za određene uvjete vožnje i motore vozila.

 4. Zamjena: Filter zraka treba redovito zamijeniti kako bi se osigurala optimalna kvaliteta zraka koja ulazi u motor. Uobičajeno je da se filter zraka mijenja svakih 15.000 do 30.000 kilometara vožnje, ali to može varirati ovisno o uvjetima vožnje i specifikacijama vozila.

 5. Važnost: Filter zraka ključan je za sprječavanje unosa nečistoća i održavanje visoke kvalitete zraka potrebnog za sagorijevanje goriva u motoru. Pravilno održavanje filtera zraka može poboljšati performanse motora, povećati učinkovitost goriva i produžiti vijek trajanja motora.

Filter kabine

 1. Funkcija: Glavna funkcija filtera zraka unutrašnjeg prostora je filtriranje zraka koji ulazi u kabinu vozila kako bi se uklonile štetne čestice, alergeni, prašina, pelud, plijesan, mirisi i ostali kontaminanti. Filter sprječava da ti nečistoće dospiju u zrak koji udišete u kabini, pružajući vam čišći i kvalitetniji zrak.

 2. Lokacija: Filter zraka unutrašnjeg prostora obično se nalazi iza daske za rukovanje ili ispod vjetrobranskog stakla, ovisno o dizajnu vozila. Njegova lokacija omogućava mu da filtrira zrak koji prolazi kroz ventilacijski sistem i ulazi u kabinu vozila.

 3. Vrste: Postoje različite vrste filtera zraka unutrašnjeg prostora, uključujući papirnate, aktivirane ugljenom, hepa filtre i višeslojne filtre. Svaka vrsta filtera ima svoje karakteristike i sposobnosti filtriranja, pružajući različite razine zaštite od različitih nečistoća.

 4. Zamjena: Filter zraka unutrašnjeg prostora treba revodno mijenjati prema preporukama proizvođača vozila ili prema rasporedu održavanja. Uobičajeno je da se filter zamijeni svakih 15.000 do 30.000 kilometara vožnje, ali to može varirati ovisno o uslovima vožnje i specifikacijama vozila.

 5. Važnost: Filter zraka unutrašnjeg prostora ključan je za održavanje čistog i zdravog zraka unutar kabine vozila. Redovna zamjena filtera osigurava učinkovito filtriranje zraka i sprječava unošenje štetnih nečistoća u vaše disanje. Također pomaže u očuvanju performansi klima uređaja i smanjuje rizik od alergijskih reakcija i respiratornih problema.

Izgled seta filtera potrebnih za vaše vozilo

Imate pitanje?

Kontakt podaci

info@mirado.ba

Odgovaramo u toku radnog vremena !

Imate pitanje? Pozovite nas

Broj telefona 035 / 252 – 248

Radno vrijeme

Pon – Petak 08 : 00 – 18  :00 h

Subota 08 : 00 – 17: 00 h

Nedjelja 09 : 00 – 14 : 00 h

Zapratite nas na našim Socijalnim mrežama

Copyright © 2024 MIRADO d.o.o.