Motorna ulja

Različite vrste motornih ulja nude različite prednosti i prilagođene su specifičnim potrebama vozila i uslovima vožnje. 

 1. Mineralna ulja: Ova ulja se dobijajuu iz prirodnih izvora i često su ekonomičnija opcija. Mineralna ulja su idealna za starija vozila s nižom kilometražom ili za one koji nisu skloni intenzivnom opterećenju motora.

 2. Polusintetička ulja: Polusintetička ulja kombinuju prednosti mineralnih i sintetičkih ulja. Ona pružaju bolju zaštitu motora od mineralnih ulja, ali su istovremeno ekonomičnija od potpuno sintetičkih ulja. Polusintetička ulja su dobar izbor za većinu savremenih vozila srednje klase.

 3. Sintetička ulja: Sintetička motorna ulja imaju složeniju molekularnu strukturu koja omogućava bolje performanse, posebno pri visokim temperaturama i ekstremnim uslovima vožnje. Ona su idealna za moderna vozila visokih performansi, vozila koja često voze u zahtjevnim uslovima ili za vozače koji traže duže intervale između zamjena ulja.

 4. Ulja za visoke performanse: Ova ulja su formulirana za vozila koja zahtijevaju maksimalne performanse i otpornost na visoke temperature i ekstremne uvjete vožnje. Ona su idealna za sportske automobile, trkaće automobile ili vozila koja se koriste u teškim uvjetima.

 5. Ekološki prihvatljiva ulja: Ova ulja formulirana su s naglaskom na smanjenje emisija štetnih plinova i ekološku održivost. Ona su idealna za vozače koji žele smanjiti svoj ekološki otisak i doprinijeti zaštiti okoliša.

Pri odabiru vrste motornog ulja, važno je uzeti u obzir preporuke proizvođača vozila, uvjete vožnje i osobne preferencije.

Vrste ulja i njihova primjena:

 1. 0W-30: Ovo je sintetičko ulje koje nudi izvrsnu fluidnost pri niskim temperaturama, što ga čini idealnim za moderne motore i hladne vremenske uslove.

 2. 5W-30: Još jedno popularno sintetičko ulje s odličnom fluidnošću pri niskim temperaturama. Često se koristi u modernim benzinskim i dizelskim motorima, kao i kod starijih automobila koji zahtijevaju visoku razinu zaštite.

 3. 10W-30: Ovo ulje nudi solidnu zaštitu motora pri visokim temperaturama, ali također i dobru fluidnost pri niskim temperaturama. Često se koristi u starijim automobilima i automobilima s umjerenim vremenskim uvjetima.

 4. 15W-30: Konvencionalno ulje koje nudi solidnu fluidnost pri niskim temperaturama, ali ima nešto veću viskoznost pri hladnom startu. Često se koristi u starijim automobilima i automobilima koji zahtijevaju veću viskoznost.

 5. 0W-40: Sintetičko ulje s izvrsnom fluidnošću pri niskim temperaturama i visokom stabilnošću na visokim temperaturama. Često se koristi u modernim vozilima s naprednom tehnologijom motora.

 6. 5W-40: Sintetičko ulje s odličnom zaštitom motora pri visokim temperaturama i dobrim performansama pri niskim temperaturama. Često se koristi u modernim benzinskim i dizelskim motorima.

 7. 10W-40: Konvencionalno ulje koje nudi solidnu zaštitu motora pri visokim temperaturama. Često se koristi u starijim automobilima i automobilima s umjerenim vremenskim uvjetima.

 8. 15W-40: Konvencionalno ulje s dobrim performansama pri visokim temperaturama. Često se koristi u starijim dizelskim motorima ili u vozilima koja zahtijevaju veću viskoznost.

Imate pitanje?

Kontakt podaci

info@mirado.ba

Odgovaramo u toku radnog vremena !

Imate pitanje? Pozovite nas

Broj telefona 035 / 252 – 248

Radno vrijeme

Pon – Petak 08 : 00 – 18  :00 h

Subota 08 : 00 – 17: 00 h

Nedjelja 09 : 00 – 14 : 00 h

Zapratite nas na našim Socijalnim mrežama

Copyright © 2024 MIRADO d.o.o.